Terwijl Jeroen Dijsselbloem en Luis de Guindos en strijden om het voorzitterschap van de eurogroep, dreigt een derde kandidaat, de Fin Alexander Stubb ermoet de buit vandoor te gaan.

1. De keizerin van Europa heeft ook een mening over de Europese telecomsector. Volgens Merkel is het namelijk de hoogste tijd voor consolidatie in de sector. “De telecomsector in Europa heeft consolidatie nodig, er zijn te veel spelers”, zei Merkel gisteren tijdens een conferentie van haar CDU in Berlin.
De Wall Street Journal meldde eind vorige maand op basis van cijfers van Dealogic dat fusies en overnames in de tech- en telecomsector dit jaar behoorlijk in de lift zitten. De waarde van deals bedroeg dit jaar tot nog toe 406 miljard dollar, wat het hoogste niveau is sinds het jaar 2000. Lage kapitaalmarktrente, prijsdruk in de telecomsector en sterke groei van datagebruik zijn de drijfveren van de fusie- en overnamegolf.

2. Volgens de Financial Times kan Jeroen Dijsselbloem zijn baan als Eurogroup voorzitter wel eens kwijtraken aan de Fin Alexander Stubb. Dijsselbloem ambieert een tweede termijn van nog eens twee jaar als zijn eerste termijn afloopt deze zomer. Spanje aast ook op de invloedrijke functie en heeft minister van Economische Zaken De Guindos naar voren geschoven als kandidaat. Maar blijkbaar is er noch voor Dijsselbloem, noch voor De Guindos genoeg steun te vinden bij de lidstaten.

Daarom noemt de FT Stubb nu als compromiskandidaat. Het is echter de vraag of landen als Frankrijk, Italië en Spanje wel weer een zuinige noorderling als bovenbaas kunnen verhapstukken. Stubb, tot voor kort premier van Finland, is een rasechte bezuinigings-Fin die als minister van Financiën van de nieuwe coalitieregering het mes dieper in de overheidsbegroting gaat zetten, ondanks dat de Finse economie evenals die van Spanje, Italië, Griekenland en Portugal in een depressie is beland.

3. Obligatiebeleggers zaten vanochtend weer eens in de hoek waar de klappen vallen. De Duitse 10-jaars rente, de barometer voor de rente in de Eurozone kwam vanochtend voor het eerst sinds de zomer van 2014 boven het psychologische niveau van 1,00 procent uit. Om precies te zijn steeg de rente met een forse 0,10 procentpunt naar 1,05 procent, om vervolgens weer onder de 1 procent te zakken op zalvende woorden van ECB-bestuursleden. Zo zijn ECB-bestuurslid Liikanen dat de ECB nog steeds van plan is de obligatieaankopen door te zetten tot en met in ieder geval september 2016 en langer indien nodig om de inflatie op peil te krijgen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

4. ING bouwt zijn belang in verzekeringspoot Nationale Nederlanden verder af. De bank heeft achtergestelde obligaties die het heeft verkocht aan Aziatische beleggers omgezet in gewone aandelen. De conversie leidt tot een verwatering van ING’s belang in NN. Het kapitaalbelang zakt daardoor naar 38,2 procent van 42,4 procent.

5. Eindelijk eens een renteverhoging. Helaas wel in IJsland. De centrale bank van de piepkleine economie verhoogde vanochtend de rente met een half procentpunt naar 5,75 procent. Volgens de IJslandse centrale bank groeit de economie sterker dan verwacht en vallen cao-onderhandelingen hoger dan verwacht uit, waardoor de inflatie waarschijnlijk verder zal aantrekken. Met andere woorden: dat is eigenlijk hoe een economie hoort te presteren. IJsland komt betrekkelijk sterk uit de crisis omdat het niet gevangen zit in een monetaire unie. Toen in 2008 de (IJslandse) zeepbel spatte, gaf het landje buitenlandse schuldeisers van zijn insolvente banken de spreekwoordelijke middelvinger en wierp het kapitaalrestricties op om te voorkomen dat beleggers met hun kapitaal het hazenpad kozen. IJsland ging vervolgens hypotheekschulden voor een klein deel kwijtschelden om de economie weer op de been te krijgen. Het land is van plan spoedig de kapitaalrestricties op te heffen. Aasgierbeleggers die voor een prikkie IJslandse obligaties op de bodem hebben gekocht in de hoop later de volle mep terug te krijgen, zullen eerst nog wel een exit-taks van 39 procent moeten betalen.

6. Ook het CPB is in navolging van DNB tamelijk optimistisch geworden over de Nederlandse economie. Het CPB voorspelt groei van 2,0 procent in 2015 en 2,1 procent in 2016. Daarmee is het CPB toch wel wat positiever over 2016 dan DNB, dat 1,8 procent groei ziet. Het CPB houdt er dan ook wel uitzonderlijke verwachtingen voor met name op na. Het CPB veronderstelt een lange rente voor Nederland van 0,3 procent. Inmiddels is deze al 1,2 procent. Daarnaast veronderstelt het CPB dat de olieprijs en de euro/dollar koers ook rond de huidige lage niveaus blijven. Verder gaat het CPB diep in op de overheidsschuld, die aan het einde de ramingsperiode in 2017 moet zijn gedaald naar 65,4 procent van het BBP. Maar over de private sector schuld van 220 procent van het BBP, een daadwerkelijk macro-economisch risico, rept het CPB met geen woord.

7. Europese aandelenbeurzen kleuren vandaag groen na zes dagen van verliezen. Aandelen hebben het de afgelopen tijd zwaar te verduren gehad vanwege het getouwtrek over de Griekse bailout. Dan is er nog de tegenwind van de omhoog geschoten rente en de (wat) hardere euro, terwijl begin dit jaar aandelen juist de wind in de rug hadden door de zwakker wordende euro en de dalende rente. Voor de AEX is echter (nog) geen sprake geweest van een officiële correctie. Het dieptepunt van 468,59 punten ligt 8 procent onder de top van 510,55 punten. Daarentegen is bijvoorbeeld de DAX prijsindex (de DAX zonder dividenden) wel 10 procent onder zijn hoogtepunt gezakt.

8. Op de beursagenda staat een ontmoeting tussen premier Tsipras en bondskanselier Merkel, President Hollande en commissievoorzitter Juncker. De crediteuren doen echter hard to get en ontkennen dat er een ontmoeting met Tsipras zal plaatsvinden. Dat is wederom een voorbeeld van het hoog spel dat Griekenland en de Eurozone aan het spelen zijn over het al dan niet uitkeren van noodleningen in ruil voor een lijstje met bezuinigingen en hervormingen. Probeer er doorheen te kijken, want voor beide partijen zijn de consequenties van een Grexit niet te overzien, ook al wordt glashard het tegendeel beweerd.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl